Projektbeskrivning

”Jag ser solceller som en bra investering – både för egen del och för miljön”

Per Olsson, eller Buss-Pelle som han kallas, har kört buss i stort sett hela sitt vuxna liv. Det började med skolskjuts och utvecklades så småningom till turisttrafik, både nationellt och internationellt. Sin första buss köpte han 1977 och som mest hade han sex bussar i firman. 2008 sålde han verksamheten och gick i pension. Delar av pengarna han fick vid försäljningen använde han till att investera i solceller. En satsning han inte ångrar!

Snart femton år har gått sedan Pelle gick i pension. Idag lever han ett gott liv på gården strax utanför Järvsö tillsammans med sambon Annika.

– Jag trivdes med att köra buss och fick vara med om mycket roligt under de drygt trettio år jag höll på, men det var också slitsamt periodvis. Jag jobbade väldigt mycket. Det positiva med det var att jag aldrig hann göra av med några pengar så jag hade både möjlighet att gå i pension tidigt och dessutom ha lite pengar kvar på banken, säger Pelle.

Pelle hade funderat ett tag på att investera i solceller när han väl slog till. Han hade bland annat blivit kontaktad av ett företag i Eskilstuna som ville sälja solceller till honom. Då skulle han få göra jobbet själv vilket inte kändes så lockande. I samma veva hörde han talas om att Sörens El i Hälsingland också erbjöd solceller.

– För mig är det viktigt med en lokal leverantör. Ifall något går sönder eller behöver servas känns det skönt att ha någon nära till hands. Jag kände Sörens Els vd sedan tidigare så jag ringde upp henne. Det tog bara någon dag därefter så kom hennes kollega Wille Snell på besök och gjorde en inventering. Efter att ha fått en offert från honom bestämde jag mig för att köra, berättar Pelle.

Installationen gjordes sommaren 2020. De 30 panelerna monterades på ett stort garagetak som vetter åt söder. Arbetet tog bara några dagar och sedan dess har anläggningen fungerat perfekt.

– Jag hade förstärkt takstolarna i garaget innan de kom och hjälpte dessutom till att lyfta upp panelerna med traktorskopan för att underlätta. Arbetet gick imponerande snabbt. Killarna som kom hit var duktiga på att jobba, säger Pelle.

Pelles anläggning producerar ca 9800 kWh per år. I snitt förbrukar han och Annika 37 kWh per dygn. En solig dag producerar anläggningen mellan 60 och 65 kWh.

– Den här tiden på året producerar vi mer el än vi själva förbrukar. Överskottet säljer vi till elbolaget. Under vintermånaderna får vi istället köpa lite extra. Jag brukar tänka att investeringen i solceller ger bättre ränta än om pengarna legat kvar på banken. Det här är bra både för mig och för miljön, säger Pelle.

Om samarbetet med Sörens El har Pelle bara gott att säga.

– Det kan inte bli bättre. De skötte hela processen – från inventering av taket till driftsättning och anmälan av anläggningen. Det har fungerat hur smidigt som helst, jag är väldigt nöjd, säger Pelle.