Vi installerar framtidens wifi-nätverk

Ett lyckosamt samverkansprojekt har genererat i snabb, trådlös uppkoppling på hela Glysisvallen. Här har man byggt en testanläggning för Hexatronics nya inOne-teknik. Installationen utfördes av Bravida.

installation-wifi-690x460px.jpg

– Vi är väldigt glada över att ha fått installera den här lösningen. Det är roligt att arbeta med ny teknik och i olika samverkansprojekt. Jag tror att publika wifi-anläggningar kommer att bli allt vanligare framöver och då är det bra att vi har erfarenhet inom området, säger Christer Jonsson på Bravida, som tillsammans med Johan Delin ansvarat för installationen på Glysisvallen.

Testanläggning för nytt system
Upprinnelsen till wifi-satsningen var att Hexatronic ville testa sin nya systemlösning, inOne, någonstans lokalt i Hudiksvall. De pratade med Fiberstaden, Hudiksvalls kommun och Fiber Optic Valley, som tog reda på att kommunen kunde söka pengar från EU för ett sådant projekt.

– De delar årligen ut pengar för att de vill att de öppna näten på gator och torg ska byggas ut över hela Europa i möjligaste mån. Det är egentligen en ganska liten summa, 15 000 Euro, men en boost för att komma igång. Hudiksvalls kommun sökte pengarna och fick dem. Då bestämde vi oss för att köra, säger Anna Gustavsson på Fiber Optic Valley, som projektlett satsningen.

Glysisvallen – passande ställe
Runt Möljenområdet och gågatan fanns redan wifi och därför sågs Glysisvallen som en lämplig plats, eftersom det där sker kontinuerlig verksamhet under veckans alla dagar. 

– Det wifi som fanns på Glysis fungerade inte riktigt bra. Täckningen var mindre bra både inne i ishallen och ute på friidrottsarenan och fotbollsplanen, framför allt då det var mycket publik, säger Tomas Flodin på Hexatronic. 

På Glysisvallen hålls också flera stora evenemang, bland annat den årliga höstmarknaden som lockar omkring 60 000 besökare under en helg (fredag–söndag). 

– När man blir så många täcker mobilnätet inte riktigt behovet. Då behöver handlarna ha nätverk, för annars laggar deras betalautomater och sådana saker, säger Lars Stål, vd på Glysisvallen.

Brett samarbete
Ett samarbetsprojekt drogs igång mellan Fiberstaden, Hudiksvalls kommun, Glysisvallen AB, Hexatronic, Bravida och The Cloud, med Fiber Optic Valley som projektledare. Satsningen finansierades av EU-pengar och medverkande organisationer. Under sommaren var lösningen redo att testas.

– Nu har vi ett nät som är ganska heltäckande över hela Glysisområdet och inne i ishallen. Kapaciteten är hög, men vi har inte skruvat upp den på max än. Man kan säga att vi har en racerbil, men åker i personsbilsfart som systemet är ställt nu, säger Lars Stål.

Allt-i-ett-kabel
Det speciella med wifi-systemet som installerats på Glysisvallen är främst själva kabeln. Den innehåller nämligen fiber och el i samma hölje, vilket gör att den tar mindre plats än vanliga kablar. 
– Tack vare det har vi kunnat använda befintlig kanalisation vid installationen. Vi har alltså inte behövt gräva upp någon asfalt och det har hjälpt oss att hålla nere kostnaderna. Annars hade vi nog inte haft ekonomi att utföra projektet, berättar Lars Stål.

Installatör med fiberkompetens
Denna speciella teknik var också den huvudsakliga anledningen till att Bravida tillfrågades för att utföra installationen. 

– Vi såg Bravida som väl lämpade för jobbet, eftersom de har fiberkompetens och lång erfarenhet av att installera fiber till hemmen i Hudiksvalls kommun. De har skött arbetet jättebra. Det är duktiga och kreativa människor som alltid är påkopplade, om man får säga så. Det är kul, säger Tomas Flodin.

Lyckat resultat
Han tycker också att slutresultatet blev väldigt lyckat.

– Jag är själv idrottsintresserad och går framför allt på fotboll, men även på hockey ibland. Man kan se en klar skillnad på wifi-styrkan idag jämfört med förr. För oss är det också roligt att kunderna som besöker vår fabrik i Hudiksvall numera inte bara kan titta på systemet i fabriken, utan även gå ut och se en extern installation. 

Öppnar för fler satsningar
Även Anna Gustavsson är nöjd.

– Det här projektet visar hur man med relativt små medel och med allas goda vilja kan göra en sådan här sak. Det här skulle vi kunna applicera på många fler platser i Hudiksvall. Det finns många andra ställen som skulle må bra av ett wifi-nät, säger hon.

Lars Stål håller med och menar att tekniken kan öppna upp för fler satsningar.

– Jag tror att Bravida kan dra fördelar av att ha installerat den här lösningen. De har sett vad tekniken kan göra och kan säkert återanvända den i andra projekt för att sänka totalkostnaden för jobb som annars inte blir gjorda. Jag tror att det här kommer att förändra hur man ser på nätutbyggnad framöver, avslutar han.