Projektbeskrivning

”Vi räknar med att bli självförsörjande på el under somrarna”

Rolf och Mona Ljung har bott i Jonskär i Söderhamns skärgård varje sommar sedan mitten av 1960-talet. Än idag pendlar de mellan lägenheterna i Stockholm och Söderhamn och stugan vid havet. 
Sommaren 2020 anlitade de Sörens El i Hudiksvall för att montera solpaneler på två av stugorna som ingår i fastigheten. I vår och sommar fortsätter arbetet. Allt började med inköp av en elhybridbil.

Familjen Ljungs fastighet i Jonskär består av totalt sex stugor. I somras fick bostadshuset och garaget solpaneler och i vår och sommar fortsätter installationen av paneler på övriga hus. Tanken på att installera solpaneler föddes då paret bestämde sig för att köpa en elhybridbil.

– Har man en elhybridbil behöver man en laddstolpe för att kunna ladda bilen hemma. Vi frågade bilfirman i Hudiksvall om de kände till någon bra elfirma som kunde hjälpa oss och blev då rekommenderade att kontakta Sörens El. Det har vi inte ångrat, berättar Rolf.

I maj 2020 kom Christian Ärfström från Sörens El till Jonskär för att installera en laddstolpe hos makarna Ljung. När han såg hur de bodde frågade han om de inte funderat på att installera solpaneler på taket. Och på den vägen är det. 

I slutet av juni åkte Wille Snell från Sörens El tillbaka till Jonskär för att inventera stugorna i fastigheten. Tillsammans med Rolf och Mona diskuterade de fastighetens förutsättningar, deras behov och önskemål och återkom därefter med en offert. Efter offertens godkännande drog arbetet igång.

– Sörens El tog hand om alltihop från inventering till driftsättning och skötte alla kontakter med elnätsägaren. Det enda jag behövde göra var att ringa kommunen och säkerställa att det var ok att installera solceller och det var det. Hela processen var väldigt smidig. Arbetet tog bara en dryg vecka och killarna som var här och installerade skötte sig utmärkt. Vi är väldigt nöjda, berättar Rolf.

Efter driftsättning hjälpte Sörens El till att installera en app där Rolf och Mona kan följa sin elproduktion dag för dag. De gjorde även en färdiganmälan till elnätsägaren som skickade en tekniker för att besiktiga och godkänna installationen. I slutet av augusti driftsattes anläggningen om 50 solpaneler och sedan dess producerar Rolf och Mona sin egen förnybara el.

– Vår årliga elförbrukning i Jonskär är ca 15 000 kWh per år. Vi räknar med att vår nya solpanelsanläggning kommer att producera ca 5 000 kWh per år. Det skulle innebära att vi minskar vår elförbrukning med drygt 30 procent och blir självförsörjande över somrarna. Det känns väldigt bra, säger Rolf.
Just nu pågår planeringen inför våren och sommarens arbete då fastighetens övriga stugor också ska få solpaneler.

– Det är lika bra nu när vi ändå är i gång, säger Rolf. Det är några i området som har börjat fundera på solceller sedan vi installerade våra. Vi rekommenderar Sörens El till alla som vill ha professionell och snabb hjälp, säger Rolf.