”Att utbilda oss till fibertekniker är det bästa vi gjort”

Klara, Nathalie och Tilda lärde känna varandra när de jobbade inom kommunens hemtjänst. Efter att ha jobbat där i några år kände de att de ville vidare. De blev rekommenderade av en vän att söka till YH-utbildningen till fibertekniker på Edugrade i Hudiksvall. Idag, drygt ett år senare, jobbar alla tre på Sörens El och stormtrivs.

Att bli fibertekniker var ingenting någon av tjejerna hade drömt om. De visste inte ens vad jobbet innebar.

– Jag hade knappt skruvat i en skruv och visste ingenting om fiber när jag sökte in på utbildningen. Idag känner jag att jag klarar det mesta själv, säger Nathalie och skrattar.

Fibertekniker är en 1-årig YH-utbildning som erbjuds på Edugrade i Hudiksvall. För att kunna söka krävs examen från gymnasiet, Komvux eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning. Utbildningen är Sveriges mest erkända för fibertekniker och efterfrågan på examinerade studenter är hög. En av kursledarna arbetar som elektriker och fibertekniker på Sörens El.

– När vi gick utbildningen var vi totalt 25 elever i klassen. Bara fem var tjejer. Efter ett år hade dessutom två hoppat av, så det vara bara vi tre kvar. Det är synd. Jobbet som fibertekniker är både kul, omväxlande och utvecklande och det behövs verkligen fler tjejer i branschen, säger Klara.

Under utbildningen ingick två praktikperioder på sex respektive tolv veckor. Alla tre fick praktik på Sörens El.

– Vi trivdes jättebra redan från första dagen. Alla på företaget var schyssta, delade med sig av sina kunskaper och hjälpte oss när vi körde fast, berättar Tilda.

Efter examen sökte alla tre tjejerna jobb på Sörens El och fick det. Nu spenderar de dagarna med att installera ny fiber och byta ut gammal utrustning. De drar kabel samt blåser och svetsar fiber. Just nu jobbar Nathalie utomhus tillsammans med kollegan Emil och gör kundinstallationer och Tilda och Klara installerar fiber i ett bostadsområde i Hudiksvall tillsammans med elektrikern My.

– De kunder vi träffar blir positivt överraskade när de ser att vi är tjejer. De tycker att det är roligt att vi sökt oss till en bransch som är så mansdominerad. Det tycker vi också. Vi trivs fantastiskt bra. Det är god stämning på företaget och alla tar hand om varandra på ett bra sätt, säger Tilda.

Det bästa med yrket tycker tjejerna är att det är så omväxlande och utvecklande. De uppskattar också de fasta arbetstiderna på vardagar efter många år inom vården med kvälls- och helgarbete. Den enda nackdelen de kan komma på är att jobbet som fibertekniker är säsongsberoende. Under vintern när marken är tjälad går det inte att gräva för fiber, så då krävs att det finns fiberjobb som går att utföra inomhus.

– Hade vi gått elprogrammmet på gymnasiet innan vi gick utbildningen till fibertekniker hade vi haft en bredare kunskap och kunnat varva fiberjobb med exempelvis installations- och servicejobb under vintermånaderna men nu saknar vi den behörigheten, säger Nathalie.

Efterfrågan på fibertekniker är fortsatt stor och tjejerna är övertygade om att de valt ett riktigt framtidsyrke och välkomnar fler tjejer till branschen.

– Det är bara dumt att tro att jobbet som fibertekniker eller elektriker bara är för killar. Att utbilda oss till fibertekniker är det bästa vi gjort, säger de alla i kör.